ÅBNE ATELIERDØRE

GULDBORGSUND 2021

 

 

Søren W. Rasmussen


Medie:             Trædrejning

Telefon:           36 16 22 59
Email:              swr@seqtools.dk
Web:                www.krattet.dk
Udstilling:       Skovstræde 22, Flinting, 4891 Toreby L.

 

Lidt inspireret af Dogme95 bevægelsen, som blev stiftet i 1995 af de danske filminstruktører Lars von Trier og Thomas Vinterberg, med det formål at opstille et sæt regler “to purify filmmaking by refuring expensive and spektacular special effects, post-production modifications and other technical gimmics”, opstillede jeg – uden sammenligning i øvrigt – et sæt regler for min virksomhed som trædrejer/kunsthåndværker:
1. Kun at anvende træ som jeg selv har udvalgt og hjembragt fra skovene omkring vores hus i Krattet på Lolland – eller som jeg på andre måder har haft et personligt forhold til.
2. Kun at anvende træ, som på forskellig vis er mærket af tidens tand i form af svampe- og bakterieangreb, barkinklusioner, knaster og grenkløfter.
3. At fremstille skåle som tåler at blive brugt i den daglige husholdning – og ikke kun er til pynt. Så i betegnelsen “kunsthåndværk” er det mere håndværk end kunst, jeg har i tankerne, når jeg står ved drejebænken.
4. Ikke at glemme – selvom det kan være svært – at tage de kritiske briller på, når jeg træder tilbage og betragter det færdige resultat.

Det er desværre ikke altid at “selvgjort er velgjort”, selvom det er fristende at lytte til venner og bekendtes venlige bemærkninger.  En konsekvens af mine “dogmer” er, at en del af fremstillingsprocessen bliver noget mere besværlig, end hvis man indkøber “færdige” emner til sin drejning. Det betyder også, at det sætter snævre begrænsninger for, hvad man kan fremstille.

Man får normalt ikke lov til at fælde store, sunde træer af skovfogeden, men kun træer, som ikke har nogen økonomisk værdi for skovejeren. På det sidste punkt har jeg været meget heldig, idet skovfogederne i omegnen er meget velvilligt indstillet, og ikke så sjældent selv siger til, når der er egnet materiale til rådighed.  

Som jeg har beskrevet rundt omkring på min hjemmesiden på krattet.dk, giver mine “dogmer” ikke så sjældent store udfordringer (som man i dag betegner det vi andre kalder problemer). De store forskelle i træets hårdhed fra stenhårdt kernetræ til halvråddent splintved gør det svært at bearbejde overfladerne. Især slibningen er drilagtig, idet sandpapiret tager meget hårdere fat i de bløde områder end i det hårde kernetræ.  

Du kan møde mig – og mine skåle – enten på værkstedet i Krattet på Skovstræde – eller på forskellige lokale kunsthåndværkermarkeder.