ÅBNE ATELIERDØRE - 2024

Lene Sembach


Medie:        Flydende Akryl

Telefon:      26 71 01 95
Email:          lenesembach@gmail.com
Web:            https://www.facebook.com/profile.php?id=100064594366481

Udstilling:  Pyntevænget 37, Stubberup, 4800 Nykøbing F.

Mit maleunivers startede tilbage i 2015, hvor jeg meldte mig til et kursus i oliemaling. Jeg havde aldrig malet før, og var derfor absolut på udebane.

Jeg er født synshandicappet, og derfor har jeg aldrig rigtig kunne tegne noget der lignede noget, men tænkte at nu ville jeg prøve at male med farver på et lærred. Det var et fint kursus jeg var på og der kom også et par værker med hjem.

Jeg prøvede også selv at fortsætte hjemme med oliemalingen, men det fangede mig ikke rigtigt. Måske fordi det var så længe om at tørre. Jeg ved det ikke ?

Malingen lå så lidt stille i en periode, indtil jeg fandt en artist på nettet, der malede med akrylmaling. Der var mange YouTube videoer med forskellige teknikker, og jeg prøvede om jeg kunne gøre det efter. Det var der, at male begyndte at fange mig. Jeg kunne pludselig få meget mere ud af malingen følte jeg, og så var farverne dejligt kraftige, lige noget for mig.

Jeg kastede rundt med malingen på diverse lærreder og svinede rigtig meget, men havde det helt fantastisk i aktiviteten. Den måde vand, maling, avispapir, pap, pasta og hvad jeg ellers havde ved hånden, kunne gøre på et lærred var så fascinerende syntes jeg.

En decideret inspirationskilde havde jeg ikke. Jeg startede med farver på lærredet, og så hvor jeg endte. Den teknik arbejdede jeg med i et par år. I 2018 brækkede jeg højre ben og blev i en periode sat lidt ud af spillet med at male. Men til gengæld kunne jeg så se videoer på YouTube. Her stiftede jeg bekendtskab med teknikken Pouring. Flydende akryl. Den teknik har jeg arbejdet rigtigt meget med siden. Den måde som farverne blander sig med hinanden i processen, hvor de flyder sammen når cellerne kommer frem. Det syntes jeg er helt fantastisk at opleve.

Som synshandicappet er det en teknik som gør, at jeg kan male med kraftige farver og lave rigtig flotte billeder, selvom jeg hverken kan tegne eller male. Jeg lader malingen gøre arbejdet. Min opgave er at blande farverne til en tilpas flydende konsistens, og efterfølgende hælde det ud på lærredet.

Derefter klarer malingen selv resten af processen. At se hvordan farverne flyder ind i hinanden, skifter nuancer og laver de flotteste mønstre, det kan gøre mig helt euforisk. Jeg skifter mellem teknikkerne, alt afhængig af hvilket humør jeg er i, og hvad lysten er den pågældende dag. Men f.eks. om sommeren hvor jeg gerne vil stå ude i haven og male, der kan jeg ikke arbejde med pouring, da det foregår på et liggende lærred, så der laver jeg akryl på staffeliet med diverse materialer.

Jeg har som nævnt ikke nogen bestemt inspirationskilde til mine værker. De teknikker jeg anvender, er teknikker der gør maleprocessen meget uforudsigelig. Jeg ved ikke hvordan farverne flyder sammen og blander sig, eller hvordan de reagere på de materialer jeg vælger at anvende. Jeg kan godt have en ide om hvordan mit maleri skal se ud, men det ænder stort set aldrig med at blive, som jeg have forudset.

Det er noget man skal acceptere ved de teknikker jeg bruger. Men det kan bestemt også have sin charme.

Ud over det kursus i oliemaling jeg har været på, er resten af mit malevirke selvlært, via søgninger på diverse teknikker på nettet.